marți, 29 mai 2012

Fara desfundare de canal


Fosele septice nu presupun lucrari de intretinere deosebita daca sunt integrate intr-un sistem de canalizare corect
Vidanjarea face parte din aspectele cu care nu vrem sa ne confruntam in mod direct. Ferice de cei care stau la bloc. Uneori, este singurul avantaj al acestui tip de locuinta. Pentru ca intretinerea nu va fi intotdeauna mai ieftina. O casa „verde”, izolata temeinic, cu utilitati bazate pe energii regenerabile, poate fi uneori chiar mai ieftin de intretinut decat clasicele garsoniere sau apartamente. O fosa septica, fie ea chiar si ecologica, trebuie intretinuta si golita periodic. In acest caz va trebui sa apelati la o firma specializata in desfundare canal. Mai ales daca nu ati avut bani sa va achizitionati o fosa septica performanta si ati optat pentru un bazin de canalizare.

Firmele de vidanjare - evitate
O fosa septica amenajata va trebui sa tina cont de cateva principii, astfel incat sa nu se apelaze foarte des la firmele de vidanjare. Fosele septice trebuie sa preia apa reziduala dinspre sursa, sa asigure decantarea si oxidarea ei, sa permita eliminarea apei curate, sa nu permita infiltratii exterioare din alte surse, sa nu permita refularea (circulatia inapoi), sa poata evacua gazele care provin din eventuala fermentare a dejectiilor, sa permita eventuala degresare de suprrafata (in cazul infiltratiilor accidentale cu grasimi si uleiuri minerale). Adica intreaga gama de servicii oferite de firmele specializate. Astfel, nu doar desfundarea canalului este problema sistemului de canalizare in regim propriu, chiar daca aceasta este cea mai neplacuta

Trei principii
Totul se poate rezolva insa tinand cont de trei necesitati principale: un sistem de supape, principiul vaselor comunicante si, la nevoile, un sistem de pompare. Bineinteles, proiectul va depinde si de conditiile locale (cotele verticale in mod special). Apele pluviale nu se canalizeaza spre fosa septica, nici drenurile cladirilor. Orice proprietar care va pierde din vedere acest aspect, va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa se specializeze in operatii de vidanjare.

Instalarea corecta a unei fose septice
Apoi, fosele septice trebuie sa fie accesibile pentru operatiile de vidanjare (desfundare canal).  Oricum, proiectele de instalatie sanitara nu va fi aprobat fara o astfel de prevedre. Pentru fosele modulate, cu recipienti din polietilena, este necesar ca pe timpul montajului acestea sa fie umplute cu apă si numai apoi inglobate in sol. Aceasta operatiune va permite echilibrarea presiunilor si va proteja racordurile in caz de tasare a solului. Nu se va neglija nici udarea straturilor de umplutura.
Fosele septice nu necesita dezinfectare. Vidanjarea se face la 12 - 18 luni. Dupa vidanjare bazinul trebuie umplut imediat cu apa. Semnele care indica necesitatea vidanjarii sunt unele mirosuri grele, deranjante, eventual prezenta unor materii solide in tubul de drenaj.

Restrictii de canal
Rezervoarele se vor inlocui dupa 10 ani desi durata normata a lor este de 15 ani. Peste capacele de lemn se admite un strat de pamant de max 0,20m grosime, in care se pot planta flori. Nu se admite circulatia de mijloace auto peste suprafata ocupata de fosa septica. Fosele se amplaseaza in apropierea apropierea cladirii, la o distanta nu mai mare de 20-30 m, pe un amplasament care sa fie favorabil operatie de vidanjare. Foarte important este faptul ca aceasta trebuie sa se amplaseze in avalul oricarei surse de apa.

Desfundare de canal – o utopie
Respectand cu strictete toate aceste masuri care, de altfel, ar trebui sa apara in orice proiect corect de canalizare corect intocmit, se evita orice lucrari de intretinere. Iar daca vidanjarea se va face periodic, in termenul specificat, in mod normal nu pot apare alte probleme. Cu alte cuvinte un alt mit urban a fost demolat: acela al problemelor generate de sistemele de canalizare particulare.


Source: Vidanjare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu